Blog NP-Woodstyle

Alles over boomstamtafels bij NP-Woodstyle

Natuurlijke elementen in huis halen is een trend die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Een voorbeeld hiervan zijn boomstamtafels. Deze unieke meubelstukken zijn niet alleen prachtig om te zien, maar brengen ook de schoonheid van de natuur naar binnen. In dit

blog zal ik alles bespreken wat je moet weten over boomstamtafels, van hun stijl en vorm tot het kiezen van de perfecte tafel voor jouw huis.

Wat zijn boomstamtafels?

Zoals de naam al aangeeft, zijn boomstamtafels gemaakt van de stam van een boom. Dit betekent dat elke tafel uniek is, omdat elke boom zijn eigen patroon en vorm heeft. Bij het maken van boomstamtafels worden verschillende houtsoorten gebruikt zoals Eiken, Beuken, Essen, Populier, Iep, Kastanje, Suikeresdoorn, Plataan, Acacia etc. De stam wordt meestal in de lengte doorgezaagd en vervolgens geschuurd en afgewerkt tot een tafelblad.

Stijlen en vormen

Boomstamtafels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en vormen. De meest voorkomende vormen zijn rechthoekig en rond. Rechthoekige boomstamtafels zijn geschikt voor grote eetkamers, terwijl ronde tafels beter passen in kleinere ruimtes. Naast de vorm zijn er ook verschillende stijlen beschikbaar. Zo kun je kiezen voor een tafel met een natuurlijke rand of juist een tafel met een gladde rand. Je kunt ook kiezen uit verschillende afwerkingen, zoals mat, glanzend of geolied.

Hoe kies je de perfecte boomstamtafel?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een boomstamtafel. Ten eerste is de grootte belangrijk. Meet de ruimte waar je de tafel wilt plaatsen en zorg ervoor dat de tafel niet te groot of te klein is voor de kamer. Ten tweede is de hoogte van de tafel belangrijk. De tafel moet comfortabel zijn om aan te zitten en de juiste hoogte hebben om goed bij je stoelen te passen. Ten derde is de afwerking belangrijk. Kies een afwerking die past bij de stijl van je interieur en die de tafel beschermt tegen krassen en vlekken.

Onderhoud van een boomstamtafel

Het onderhoud van een boomstamtafel is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tafel er mooi uit blijft zien. Afhankelijk van de afwerking van de tafel, kun je deze het beste schoonmaken met een zachte doek en eventueel wat houtreiniger. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Als er vlekken op de tafel komen, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een vochtige doek. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want dit kan het hout beschadigen.